Haberler

Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu Oluşturuldu


Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu ile İlgili 2016/27 Sayılı Başbakanlık Genelgesi (“Genelge”) 03.12.2016 tarihli Resmî Gazete ile yayınlanmıştır. Genelge, uluslararası ticaret alt yapısının geliştirilerek rekabet gücünün artırılması yönünde tedbirler alınmasına ilişkin olarak birçok kamu kurum ve kuruluşunu ilgilendiren bir süreç öngörmektedir. 

Genelge, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde imzalanan Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması uyarınca, ulusal düzeyde bir ticaretin kolaylaştırılması kurumu kurulması gerekliliğinin yerine getirilmesi amacı taşımaktadır. Bu kapsamda, ticaretin kolaylaştırılmasına ilişkin stratejilerin ve eylem planlarının oluşturulmasına katkıda bulunmak ve anlaşmadan kaynaklanan yükümlülüklerimizi yerine getirmek adına, ilgili kurumlar arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanması amacı ile “Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu” kurulmuştur. 

Kurul, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarları eş başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Ekonomi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Gümrük ve Ticaret, Kalkınma, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının, Dış Ekonomik İlişkililer Kurulunun, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının, Türkiye İhracatçılar Meclisinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin, Uluslararası Nakliyeciler Derneğinin, Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneğinin, Türk Standartları Enstitüsünün, Türkiye Bankalar Birliğinin ve Gümrük Müşavirliği Dernekleri temsilcilerinin katılımlarıyla kurulmuştur. 

Genelgeye göre, Kurul yılda en az 2 kez olmak üzere toplanacak olup çalışma usul ve esasları ilk toplantıları ile kararlaştırılacaktır.